Program Planning Questions
	1.
	Question:  Auditors should have an appropriate background for the technical programs they review.


	
	Response:  PA&E has raised this concern with IG/KPMG.

	
	

	2.
	Question:  Objectives that are changes, not absolute measurements, should have baselines included.


	
	Response:  Yes

	
	

	3.
	Question:  Does the program goal have to be quantitative?


	
	Response:  Program Goals are expected to be outcome-oriented (per Attachment 3 of the memo), but do not specifically have to have numbers to meet that standard.

	
	

	4.
	Question:  Rather than price out the costs to meet the objectives discussed in section 5, FE (oil & gas programs) wants to adjust the objective's quantity to be what they believe to be achievable with a reasonable PPL level.


	
	Response:  The PPL is intended to be the funding required for the program to meet the objectives in the program plan, not to reflect the results of a reasonableness test.

	
	

	5.
	Question:  If DOE senior management (7th Floor) change an office’s budget for a GPRA Unit in FY 2006, will the office need to update the Program Plan prior to submittal to OMB (and then again prior to Congressional)?  If the schedule in Section 5 of the Program Plan reflects end dates (e.g., 2017) that are immediately in jeopardy if the budget is slashed by the 7th floor, the program does not want to submit a budget to OMB with annual targets that support 2017.  They would rather update to reflect the adjusted date.


	
	Response:  Programs will not be required to update their Program Plans more than once a year.

The intent is for management (PSO and 7th floor) to understand what they’re signing up to when they concur on the Program Plans.  That means taking into account whether or not the Program Plan as developed in April will be supportable during the CRB in July.

If senior management do not think the Plan is supportable, the program will have the opportunity to adjust their schedules and annual PPL funding requirements to be more in line with what is supportable.  If they support the Program Plan in April as is, then the PSO can use the Program Plan as ammunition to support their negotiation during the CRB. 

	
	


	6.
	Question:  Do we really need to have change control on the numeric values in objectives and targets in the Program Plan since they are driven by the budget decisions each year?


	
	Response:  Yes.  You need to document the process you intend to follow from year to year relative to change control.  In the annual updates, you may want to highlight some of the significant changes that occurred in the previous year and how they impacted your performance progress.

	
	

	7.
	Question:  Should the Program Plan for "Petroleum Reserves" be developed as presented in the budget (SPRO only) or as designed in the GPRA list (including NPR, Northeast Heating Reserve, and other activities.)?



	
	Response:  With the full scope of Petroleum Reserves, not SPRO only.

	
	

	8.
	Question:  Should the risk of delivering on the goal & objectives be discussed in Section 5 or Section?


	
	Response:  The risk discussed in section 5 should be non-budget risk.  Section 8 risk should be risk associated with the target level of funding and at the PPL.

	
	

	9.
	Question:  The requirement is for the Program Goal to be “outcome-oriented,” not an “outcome” goal.  Independent of whether the Program Goal is “outcome” or “output”, is it acceptable to have the Program Goal worded toward delivering policy & technology but not committing to the acceptance of that technology?


	
	Response:  Writing a program goal to develop policy and technology without including the adoption of the technology is acceptable for the energy programs (EE, FE, NE, & TD).

	
	

	10.
	Question:  How do we address the program direction, infrastructure, and other overhead costs at the PPL in Section 8?


	
	Response:  Although it was previously suggested that programs provide the PPL for the overhead activities outside the Program Planning process.  That request has been rescinded.  PA&E does not need to this information with the Program Plans.  Appropriate data will come in as part of the CRB budget.

	
	

	11.
	Question:  Programs, at least energy programs, should be encouraged to include a discussion of program benefits at the objective level in the discussion of benefits (Section 5).


	
	Response:  PA&E will include the recommendation in the workshops.

	
	

	12.
	Question:  How should we handle concerns by an office that it is too risky to put down on paper the PPL budget due to loss of bargaining credibility in budget negotiations with OMB?


	
	Response:  All offices should write their Program Plans at what they think it takes to meet the Program’s Goal.  OMB won’t get Section 8.  It informs the Under Secretary/Administrator, the Deputy Secretary, and the Secretary about what they’re signing up to.

	
	


	13.
	Question:  The requirement in the Deputy Secretary’s memo to have the Under Secretary / NNSA Administrator concur in the program plans could result in a significant burden for program offices.


	
	Response:  The expectation is that the PSO signs out the final plans with concurrence of the Under Secretary by the April 23 deadline.

	
	

	14.
	Question:  If the requirements are content only, then assembling materials with all the required information and providing an index to the materials could constitute a program plan.


	
	Response:  We want the information packaged as a Program Plan.  It may reference backup documents.

	
	

	15.
	Question:  Note that there is no requirement for a PSO-level mission/goal/plan in the hierarchy of the document framework.


	
	Response:  Noted.

	
	

	16.
	Question:  What is meant by the program plans being available for the public (sections 1-7) needs to be clear that this does not mean being subject to public review and comment.


	
	Response:  Program Plans are not subject to the consultation required of strategic plans under GPRA.  Being available for the public does not mean public review and comment are expected.

	
	

	17.
	Question:  Attachment 2, page 2, discusses the uses of the plan and ends with “… and audits.”  Are Program Plans subject to IG or GAO audit?


	
	Response:  There are no plans to audit Program Plans that we know of.  However, anything can be reviewed by GAO and the IG.

	
	


	18.
	Question:  The discussion of risk in Section 8 does not reference OMB’s risk assessment terminology or standards and without standards the program plans’ discussions may not be comparable.


	
	Response:  The memo does not specify the use of OMB's risk ratings, nor was it an oversight.  It is an open discussion and the method of assessing the risk is not directed.  The intent is to have the program discuss the risks to the program as planned if funding is limited to an "official" out-year target levels as you see fit.  The target audience is management above the Assistant Secretary.  

	
	

	19.
	Question:  Can we be confident that the guidance as presented, and as trained, will allow us to provide a final product in the time required?  In other words, does ME anticipate further refinements (i.e. additional items, changes in definition or format, etc.) of this guidance based on responses from the programs to this set of guidance?


	
	Response:  It is PA&E’s intent to freeze the guidance.

	
	


	20.
	Question:  The guidance references a number of Departmental fiscal and program guidance documents (e.g. Deputy Secretary Planning Guidance, Program Budget Decision (PBD), and/or Program Budget Memorandum (PBM)) from which each PSO should be developing its plans.  The guidance indicates that the Deputy Secretary "will issue" these guidances.  Are the operative versions of these guidances available?  Can we have copies transmitted to us?  If not currently available, when will they be available?  Should we use FY05 budget cycle versions (and can those be made available to us) if FY06 cycle version are not available?  Please advise.


	
	Response:  Planning Guidance for FY 2006 – FY 2010 will be issued shortly.

	
	

	21.
	Question:  The discussion of program planning level seems problematical at this time.  At this point in time, EERE has not engaged in any internal discussions regarding the potential for asking for any FY06 funding beyond target.  It is unlikely that such discussion and decision will occur much beyond mid- to late-April, which would make it difficult to incorporate the results of such discussion/decision in the products of this exercise.  Are PPL discussions optional for this cycle of program plans?  Please advise.


	
	Response:  The discussion of a program planning level is not intended to be subject to the phase of the current budget cycle.  The PPL funding is intended to be the estimate of what is necessary to meet the program plan during the next 5 years, not to highlight the intent to request additional funding in the budget year.

	
	


	22.
	Question:  Please clarify the "technical and program risk" requirement.  Are we to use the risk ratings developed for the OMB RDIC scorecard?  If not, what method should we use?  If not, how will the program plan risk discussions be reconciled with the OMB RDIC scorecard information already provided to OMB?


	
	Response:  The memo does not specify the use of OMB's risk ratings, nor was it an oversight.  It is an open discussion and the method of assessing the risk is not directed.  The intent is to have the program discuss the risks to the program as planned if funding is limited to an "official" out-year target levels as you see fit.  The target audience is management above the Assistant Secretary.  

	
	

	23.
	Question:  How do GPRA and PMA/PART vary, if at all, in how they treat the necessity of "outcomes" for a program?


	
	Response:  GPRA, PMA, and PART all identify the necessity for “outcomes” for a program.  While not defined consistently across all 3 initiatives, DOE defines “outcome” as the intended result that occurs from carrying out an activity.  In either case, the intent is for performance targets to be linked to the longer-term accomplishments identified in our general and program goal statements.  The Program Plan call specifies the program goal should be "outcome-oriented" to avoid these issues.

	
	


	24.
	Question:  What are DOE's and OMB's definition of "outcomes"?


	
	Response:  DOE is pursuing the management of goals, objectives, and targets that are “outcome-oriented”.  OMB defines “outcome” as “the intended result that will occur from carrying out a program or activity”.  As stated in Q#23, the intent is for performance targets to be linked to the longer-term accomplishments identified in our general and program goal statements.

	
	

	25.
	Question:  Why not discuss the earmarks as an external factor in Section 7 (i.e., in the public area rather than only in Section 8)?



	
	Response:  Given that the Program Plans support the Administration’s budget, funding should not be shown as a constraint (Program Plan guidance, page 5).  The discussion of earmarks is considered sensitive and not to be included with external factors which is in the publicly releasable portion of Program Plans.

	
	

	26.
	Question:  Is there a standard marking everyone should use on Section 8 to indicate it is not releasable under FOIA?



	
	Response:  If material is not releasable under FOIA, it is required to be marked "Official Use Only" in accordance with DOE Order 471.3 and Manual 471.3-1.  Such a determination has not been made.  However, in accordance with OMB Circular A-11, section 22.2, this information is not releasable.  There are no formal markings specified.  Suggest you mark the section 8 information not releasable under OMB Circular A-11.

	
	

	27.
	Question:  Is the set of objectives expected to be comprehensive of the program’s work or illustrative?



	
	Response:  It is expected that the objectives be comprehensive of the program’s work.

	
	

	28.
	Question:  How does one handle a KIO that is 20 years in the future, and not addressed in the Program Plans, since they only go out 10-15 years?



	
	Response:  If there are identifiable budgeted activities or measures within the 10-15 year planning window, they should be included in the plan.  However, if there are no significant funding or activities within the 10-15 year planning window, the KIO should be excluded from the Program Plan entirely.

	
	

	29.
	Question:  Should we expect PA&E involvement in program offices' changes to Program Plans?



	
	Response:  Yes, in the spirit of the Deputy Secretary's memo, PA&E should be included in the review process for significant changes to the Program Plans.

	
	


	30.
	Question:  How should earmarks be identified, by listing each line item? 



	
	Response:  Earmarks in FY 2004 should be identified by totals only by objective (if assignable).  Lists of specific earmarks are not necessary.
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